Nieuws

 • Twitter

         

  Lees meer
 • Bouw of koop geen tweedehands huis

  Bouw of koop geen tweedehands huis       Het is nu begin...

  Lees meer
Meer nieuws

Wat zijn SIP panelen?

Waar staat SIPS voor?
SIPS staat voor Structural Insulated Panel System, oftewel een systeem dat bestaat uit constructieve isolerende panelen. Door de combinatie van een binnen- en buitenblad met een kern van isolatie levert een SIP-bouwsysteem een ongekende sterkte en stijfheid op en is dit systeem voor zowel dragende als niet dragende wanden en daken te gebruiken.

SIPS is al jaren een bewezen standaard in landen zoals Amerika en Engeland. In Nederland is SIPS nog een vrij nieuwe bouwmethode maar sinds een aantal jaren neemt de vraag naar dit alternatieve bouwsysteem toe en wint deze slanke en duurzame bouwmethode steeds meer terrein ten opzichte van de traditionele bouwwijze.

Waaruit bestaat het SIP Construct® Bouwsysteem?
Het SIP Construct Bouwsysteem bestaat uit constructief isolerende panelen die aan elkaar gekoppeld worden door geïsoleerde verbindingsruggen of houten kolomen. De combinatie van de sandwichopbouw van de buitenschil van OSB/3 of van Magnesium plaatmateriaal met een harde polyurethaankern ( Zo genaamde purschuim) zorgen voor hoge thermische eigenschappen en een ontzettend sterk en slank bouwsysteem. Door de geïsoleerde verbindingsrug ontstaat een koudebrug arme en luchtdichte schil. Het SIP Construct Bouwsysteem is een prefab casco en leent zicht voor een nauwkeurige dimensionering en snelle oplevertijden.

Waarom kiezen voor SIP Construct ?
Met SIP Construct bouwt u uw project voor de toekomst. Het biedt een basis voor energiezuinig of energieneutraal bouwen en kan voor zowel de gevel als het dak worden toegepast. Daarnaast is er voor de architect en opdrachtgever voldoende ruimte voor individuele vormgeving en kan dit nieuwe bouwsysteem projectgericht worden geproduceerd.
SIP Construct biedt hoge isolatiewaarden met geringe diktes: met een minimale dikte van 123 mm wordt een Rc-waarde van 4,2 behaald, met 172 mm behaal u een Rc-waarde tot 6,5 en met 268 mm behaal u een Rc-waarde tot wel 11. Wat dit SIP-systeem uniek maakt is de geïsoleerde verbindingsrug die de panelen koppelt en een luchtdichte en koudebrug arme schil garandeert. SIP Construct bouwsysteem is een ontzettend slanke bouwmethode en levert tot wel 10% meer gebruiksvloeroppervlakte op t.o.v. traditionele systemen en houtskeletbouw. Daarnaast is het een prefab bouwmethode dat een snelle en voorspelbare oplevering garandeert en zorgt voor minimale faal-, afval- en arbeidskosten.

Hoe staat het met het duurzaamheidsaspect van SIP Construct ?
Als SIP Construct zijn we in onze processen, vanaf de bedrijfsvoering tot aan de ontwikkeling en uitvoering van ons bouwsysteem, actief bezig met de milieulast en het duurzame aspect en kijken we kritisch naar de totale levenscyclus van het bouwsysteem.

Is een luchtdicht bouwsysteem wel gezond?
Bij een gezonde woning is een goede luchtdichting van essentieel belang. Door ongewenste luchtlekkages gaat energie verloren, treedt er eerder condensatie op wat nadelig is voor de constructie en kan de geluidsisolatie sterk verminderen. Door het toepassen van het SIP Construct Bouwsysteem wordt een uitstekende luchtdichtheid, klasse 3 behaald.

Hoe kan ik een luchtdichte woning ventileren?
Luchtdichtheid en een goede ventilatie gaan hand in hand. Door uitstekende luchtdichte eigenschappen van het bouwsysteem is het van belang om een goed gecontroleerd ventilatiesysteem aan te brengen. Door een gecontroleerd systeem voor ventilatie aan te brengen wordt de binnen luchtkwaliteit in alle ruimten verzekerd en in combinatie met een gecontroleerd luchtvochtigheidssysteem kan dit een leefomgeving zonder huisstofmijt opleveren. Wij raden een mechanische ventilatie met warmte terug winning (WTW) aan. Dit systeem voert gecontroleerd gezonde buitenlucht aan. Door de warmte wissel werking van de WTW, wordt er warmte aan de binnenlucht onttrokken en overgebracht op de toegevoerde lucht.

Is het bouwsysteem damp-open of dampdicht? En wat is het verschil met luchtdichtheid?
Het SIP Construct Bouwsysteem is een damp-open bouwsysteem. Bij dampopenbouwen is het buitenste materiaal meer dampopen dan het binnenste materiaal van het bouwdeel. Hierdoor is de buitenwand wind- en luchtdicht, terwijl de relatieve luchtvochtigheid in de constructie gereguleerd wordt zonder dat de isolatiewaarden negatief beïnvloed worden.
Damp die om wat voor reden in de constructie aanwezig is, kan door dampopen bouwen daaruit verdwijnen. In ieder geval naar de buitenzijde.

Dampopen bouwen geeft meer woonconfort en woonkwaliteit, dit omdat het leefklimaat in de bouwschil optimaal is. In plaatst van de volledig geïsoleerde dichte constructie is een dampopen gebouw natuurlijk ademend.

Hoe snel kun je bouwen met het SIP Construct Bouwsysteem?
Door zijn prefab karakter is het mogelijk in een zeer kort tijdbestek een ruwbouw casco te bouwen. Ons bouwsysteem kan op maat gemaakt worden en geleverd op de bouwplaats. De plaatsing wordt gedaan door ons zelf of een gecertificeerde bouwpartner. Bij deze methode wordt het ruwbouw casco van een gemiddelde woning door drie mensen in ongeveer 5 dagen geplaatst. De andere mogelijkheid is dat onze bouwpartner het bouwsysteem in hun productielocatie samenstelt als complete elementen. In dat geval is de bouwdoorlooptijd met drie mensen nog maar twee dagen.

Daarnaast hoeft het prefab casco systeem niet te drogen en kan er na montage direct gestart worden met andere werkzaamheden aan de binnen- en buitenzijde van de woning. Dit biedt meer zekerheid in een snellere oplevering.

Hoe sterk is dit SIP-bouwsysteem?
De SIP Construct panelen zijn opgebouwd uit 15 mm OSB/3 plaat of 12 mm. Magnesium (Mgo) plaat met een hoogwaardige harde Pur isolatiekern. De OSB/3 bestaat uit drie lagen opgebouwde kunsthars gebonden geperste houtplaten uit gerichte houtschilfers. De bijzondere geometrie van de houtschilfers (lengte tot 160 mm) en de zeer hoge oriënteringsgraad in de vezelrichting van de deklagen zorgen voor uitstekende technische eigenschappen. De 15 mm OSB/3 platen worden tijdens het productieproces aan elkaar verbonden. Dit zorgt voor een ontzettend betrouwbare en sterke hechting.

Magnesium plaatmateriaal bestaat voor het grootste deel uit Magnesium Oxide, Perliet, Bamboe en een mineraal gebonden cement. Door de Magnesiumoxide deeltjes krijgen de platen belangrijke kenmerken, waarvan bestand zijn tegen vuur, water en schimmels belangrijke zijn. Verder zijn de platen zeer licht (het volume gewicht is meer dan de helft lager dan cement) en maken ze een hard geluid als je er met je hand op slaat. Door de toevoeging van 3 laags kunstvezel wapening mat ontstaat bovendien een heel sterk materiaal, dat vele toepassingen kent.

Door de stijfheid en sterkte van de samengestelde panelen geeft dit een voorspelbare reactie op toegepaste belastingen. Niet voor niets worden er in gebieden met hevige weersomstandigheden zoals Japan en Noord-Amerika (stormen, orkanen e.a.) gebouwd met SIP-bouwsystemen.

Zijn er negatieve effecten op de gezondheid m.b.t. de isolatiekern en de OSB?
SIP Construct bestaat uit een harde polyurethaankern. Deze kern is vezelvrij en dus kunnen er geen vezels vrijkomen in de binnenlucht. De panelen worden in een gecontroleerde productie-omgeving samengesteld en daardoor vindt er op de bouw geen chemische reactie plaats tussen de componenten en komen er ook geen stoffen vrij zoals methyleendifenyldi-isocyanaat (MDI).

Formaldehyde is een kleurloos gas wat veel gebruikt wordt in cosmetica, meubelbekleding, lijmen en andere materialen. In natuurlijk onbehandeld hout zit Formaldehyde waardoor bij gebruik van hout zoals OSB deze waarde nooit lager kan liggen dan de altijd aanwezige natuurlijke waarde. Concreet is in OSB een minimaal gehalte van formaldehyde aanwezig. Deze genoemde waarde mag niet hoger zijn dan 8 mg HCHO/100 gram. De OSB/3 platen van
SIP Construct hebben een minimale concentratie en een formaldehyde gehalte van < 2,0 mg/100 gram.

Magnesium is een mineraal dat aanwezig is in iedere cel van het lichaam. Het is onmisbaar voor de energieproductie, de werking van spieren en zenuwen en voor het behoud van de stevigheid van botten. Magnesium speelt een belangrijke rol bij de werking van enzymen in het lichaam en is betrokken bij de aanmaak van hormonen. Ongeveer de helft van de magnesiumvoorraad in het lichaam bevindt zich (in combinatie met calcium en fosfaat) in het bot.

Heb je wel voldoende ontwerpmogelijkheden met een prefab systeem?
Prefab betekent dat voordat de montage op de bouw plaatsvindt, de panelen op productielocatie zijn geprefabriceerd. Deze SIP-panelen worden volgens de ontwerpspecificaties industrieel op maat gemaakt. Dit biedt de opdrachtgever en architecten voldoende mogelijkheden voor een eigen individuele vormgeving.

SIP Construct is toepasbaar op de meest uiteenlopende ontwerpen en geschikt voor zowel vrijstaande woningen tot aan een rijtjeshuis. Onze partners kunnen snel toetsen of een ontwerp haalbaar is in het bouwsysteem. Wanneer er in de beginfase van het ontwerp rekening gehouden wordt met een stramienmaat van 1200 mm + 4 mm. deletatie, zijn er nagenoeg geen afvalkosten en zaagbewegingen. Dit zorgt voor een economisch voordeel in vergelijk met andere bouwmethoden.

Waarom werken jullie met Partners?
SIP Construct is een innovatief bouwsysteem en genereert net wat meer bekendheid op de Nederlandse markt. Door samen te werken met partners kunnen we de kwaliteit van dit bouwsysteem borgen en zorgen dat de voordelen optimaal benut worden zoals een koudebrugarme en luchtdichte schil. Ook biedt deze samenwerking een persoonlijke benadering en een hoge betrokkenheid bij ieder project.

Wat kost het SIP Construct Bouwsysteem?
Per project wordt er gekeken wat de kosten zijn voor het toepassen van het prefab casco systeem. Op onze website hebben we een cost case uitgewerkt. Bij zeer energiezuinige woningen is het toepassen van het SIP Construct Bouwsysteem beduidend goedkoper.

Wat zijn de mogelijkheden voor de gevelafwerking?
Een nieuwe bouwmethode leent zich ook voor nieuwe manieren om de gevel af te werken. Er zijn vele mogelijkheden naast het traditionele metselwerk zoals steenstrips, stucwerk of geventileerde houten delen.

Nieuws

 • Twitter

         

  Lees meer
 • Bouw of koop geen tweedehands huis

  Bouw of koop geen tweedehands huis       Het is nu begin...

  Lees meer
Meer nieuws
 • Wat zijn SIP panelen?

  Wat zijn SIP panelen?

  Het woord SIP is de afkorting van letters van de engelse woorden Structural Insulated Panel. En betekent in het nederlands...

  Lees meer
 • Bekijk video's

  Bekijk video's

  SIP Construct heeft een eigen Youtube kanaal. Hierop staan allemaal video's die laten zien wat de mogelijkheden zijn...

  Bekijk onze video's
 • Waar voor gebruikt

  Waar voor gebruikt

  De meeste mensen in Nederland zijn nog onbekend met de bouw-methode van SIP Panelen. Waar word het allemaal voor gebruikt?

  Bekijk de mogelijkheden